Perde Dekorasyonu ve Önemi

21-12-2017 16:04
Perde Dekorasyonu ve Önemi
Ev dekore etmek denilince çeşitli aşamalar arasında ilk sırayı perdelerin aldığı herkes tarafından bilinmektedir. Perdeler bir evin tarzını, yaşayış biçimini, ruhunu en iyi şekilde gösteren elemanlardır. Evin bir odasına girildiğinde ilk göze çarpan, o odanın konsepti hakkında göz kırpan perdelerin günümüzde çeşitleri oldukça artmış ve daha da artacağı görülmektedir.
 

 

Perdeleri genel anlamda kategorize etmek gerekirse modern ve klasik olarak ayırabiliriz. Son zamanlarda daha çok modern perde modelleri tercih edilmektedir. Özellikle stor ve zebra denilen perde çeşitleri evlerde çok sık görülmektedir. Stor ve zebra perde tercih eden bireylere sorulduğunda, tercih sebepleri kullanışlı, modern görünümlü ve kolay temizlenebilir olmasıdır. Eskiden tül perdeler revaçta iken şimdi fazla tercih edilmemektedir. Ancak yerle bir olan yani Fransız pencereler için stor modeller uygun bulunmamaktadır. Bu tip pencerelere tül ve kumaş perdeler dekore edilmelidir. Farklı yeni trendlere bakacak olursak deri ve güderi perdelerde oldukça tercih edilmekte. Özellikle temizlik ve eskime sorunu olmadığı için birçok kullanıcısı bulunmaktadır. Taşlı ve işlemeli tül-kumaş perdeler de oldukça tercih edilen trendler arasında bulunmakta. Evlerini daha havalı ve şık göstermek isteyenlerin tercihi genelde parlak taş ve simli kumaş perdelerden yana olduğu biliniyor. Güneşlikler ise isminden gelen anlamını hemen hemen yitirip, artık sadece dekoratif amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.

 

 

 

Perde seçimi yaparken dikkat edilecek hususlara değinmek gerekirse, öncelikle pencerenin yapısı, genişliği ve boyuna dikkat etmek gerekir. Daha sonra ise duvarların rengi ve dokusuna bakılmalıdır. Duvar rengine göre iki farklı seçim yapılabilir. İlki duvar rengi ile birebir bir ton kullanılırken, ikinci şık olarakta duvar renginin tam zıttı bir renk tercih edilebilir. İki türlü seçimde de oldukça şık bir görünüm elde edileceği bilinmektedir. Üçüncü aşama olarak mobilyalara, halılara, aydınlatmaya ve dekorasyon amaçlı kullanılmış aksesuarlara uygun seçimler yapılmalıdır.

 

 

 

Perdelerde fiyat farklarına değinecek olursak, birçok fiyat karşımıza çıkıyor. Ancak her aileye, her bütçeye uygun bir perde bulabilmek kesinlikle söz konusudur. Fiyatlar yapılan işe, harcanan emek ve zamana, kullanılan kumaş ve işlemeye ve verilen hizmete göre değişkenlik gösteriyor. Güvenilirlik ve zamanında teslim edilmesi de bu fiyat değişkenlikleri arasındadır. Satın alma işlemi dışında montaj içinde kimi firmalar ek ücret alırken, kimi firmalarsa ücretsiz zamanında monteleme işlemi yapmaktadır. Tüm bu etkenler müşterinin markaya güvenilirliği ve sadakati için oldukça önemli bulunuyor. Müşteri odaklı çalışan marka ve firmalar bu tip etkenlere daha fazla özen göstermektedir.

 

Bir evin, gizliliğini korumak, güneş ışığının yakıcılığını ve parlaklığını dışarıda tutmak amacıyla perdelere ihtiyacı vardır. Ev için doğru perdeler seçildiği takdirde hem fonksiyonel hem de dekoratif bir oda elde edilebilir. Yanlış perde seçimleri ise odada istenilen sıcaklığı yaratmaz ve dekorasyonun bütünlüğünü bozar.


 

Perde Seçimi

 

Öncelikle odanın ihtiyaç duyduğu boyutlarda ve yapıda perdelere yönelmekte fayda var. Odanın büyüklüğü, pencere genişliği, pencerenin tavana ve yere olan mesafesi, odanın gün içinde ne kadar ışık aldığı ve gün içindeki ısısı gibi kriterler sizi birçok kafa karıştırıcı perde modeli arasından ihtiyacınıza uygun modellere yöneltecektir. Böylece seçilen perde kullanışlı olacaktır. ikinci olarak, odanın dekorasyonuna hangi perde modellerinin daha uygun olacağıdır. Hem ihtiyaca hem de zevke yönelik seçilen perdeler eve tarz kazandıracak ve dekorasyon bütünlüğünü sağlayacaktır.

 

 

Bilenlere Danışın

 

İhtiyaçları karşılamanın yanı sıra oda dekorasyonunu ortaya çıkaran perdelere karar verildiği takdirde işinde iyi olan perde tasarımcılarından destek almak profesyonelce hazırlanmış perdeler ortaya çıkaracaktır. Perdesi hazırlanacak olan pencerelerin veya balkon kapılarının ölçüsünü alma işi tek başına yapılmamalıdır. Karar aşamasında tasarımcı ile yapılan fikir paylaşımı, perdeler hazırlandığı zaman olası kötü sürprizlerin önüne geçer.

 

Stor, katlamalı ve jaluzi perde modelleri düşünülüyorsa kesinlikle bu konuda uzman kişilerden yardım alınmalıdır çünkü bu tarz perdeler her pencere modeli için uygun olmayabilir.


 

Perde Stili

 

Bazı perde modelleri perde bağı, perde süsü gibi ek malzemelerle daha dekoratif bir hal alırken bazı modeller ise sadeliği yansıtır. Mutlu eden bir tercih yapmak için hangi stilin istenilen tarzı yansıttığına karar verilmelidir. Mobilyalar ve halılar ile perdeler arasında bir uyum aranmalıdır. Eğer hepsi birden karışık desenlere sahipse göz yoran bir görünüm yaratır, bu da dekorasyonu özenle tamamlanan odalarda rahatsız edici bir his uyandırır.


Evin ışık alması ön planda ise hafif ve ince tül perdeler seçilmelidir.

Pencereler yere kadar uzanıyorsa uzun perdeler tercih edilebilir ama küçük odalarda ve dar pencerelerde, odayı olduğundan daha küçük göstereceği için bu alanlarda uzun perdelerden uzak durulmalıdır.


 

Doğru Perde Rengi

 

Perde rengi; duvarların rengi, döşemelerin stili, mobilya ve halıların desenleri göz önüne alınarak düşünüldüğünde eğer oda çok renkli ve çok desenli ögeler barındırıyorsa perdeler sade renklerde olmalıdır. Eğer duvarlar açık renk, mobilyalar sade ve yer döşemesi ile halılar da belirgin bir renk ya da desene sahip değil ise renkli ve desenli perdeler düşünülebilir.

 

Zethome olarak eğer bizim perde modellerimize de göz atmak isterseniz aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Zethome Perde Modelleri

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.