Kaliteli Halı Kullanmanın Önemi

27-01-2018 13:26
Kaliteli Halı Kullanmanın Önemi

Evlerde Kaliteli Halı Kullanmanın Yararları Ve Kullanmamanın Neden Olabileceği Zararlar

 
Halı kullanımı ülkemizde evler başta olmak üzere her mekanda fazlasıyla yaygındır. Avrupa ülkeleri halı kullanımına bizler kadar önem vermese de son zamanlarda yapılan araştırmalar halı kullanımının arttığını göstermektedir. Evlerde kullanılacak halılar dekorasyondan öte sağlık içinde önemle incelemesi gereken eşyalardır. Evde kullanılacak kalitesiz bir halı birçok sağlık sorununa sebebiyet verecek bulguların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Kalitesiz halılar yapılarında kullanılan sentetik boya ve ipliklerle soluduğunuz havanız kalitesini düşürebilmekte ve halı seçimi doğru yapılmadığı taktirde istemeden birçok bakteri ve mikrop için uygun yaşam alanı oluşturulmuş olunabilmektedir. Ancak doğru ve kaliteli bir halı tercihi ile tam tersi bir durum sağlayıp havamızı toz ve bakterilerden korumamız da mümkün olabilmektedir.

Halı Seçiminin Sağlık Üzerine Etkileri


Halı seçiminin sağlık üzerine olan etkileri konusunda yaygın bilinen ancak doğruluğu kesin olmayan birçok fikir mevcuttur. Bu durum kişilerin kafasını karıştırmakta ve halı konusunda soru işaretleri oluşmasına neden olmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar halı seçiminin doğru yapıldığı taktirde sanıldığı gibi astım ve solunum yolu hastalıklarını tetikleyici bir vasıfta olmadığını ve hatta solunum yolu rahatsızlıklarını engellediğini ortaya çıkarmış bulunmaktadır. Bunun nedeni ise uzun tüylü ve antibakteriyel özellikteki halıların oda veya ev içerisindeki tozları kendi bünyesinde tutarak havadan alması bu sayede de vücudumuza giriş yapmasını engellemesidir. Yani sanılanın aksine halı kullanımı sağlık için bir tehdit değil faydalı bir gelenektir. Bu nedenle düzenli temizlenen halıların özellikle bebek ve çocuk odalarında ve anaokullarında kullanılması son derece gerekli ve faydalı olacaktır.


 Mekanlara Göre Halı Seçimi

 

Ülkemizde yaygın olarak kullanılması ve hemen hemen her evin her odasında halı bulunması halı sektörünün fazlaca gelişmesine ve seçeneklerin de çokça artmasına neden olmuştur. Bu nedenle istenilen yapı ve özelliklere sahip, temizlenebilir, kir tutmaz veya antibakteriyel seçenekli birçok halı modeline görsel niteliklerinden de feragat etmeden ulaşabilmek mümkün hale gelmiş bulunmaktadır. Halı seçimi kullanım amacı belirlendikten sonra seçenekler değerlendirilerek kolaylıkla yapılabilmektedir. Örneğin, alacağınız halı çocuk odasında çocuk halısı veya oyun halısı olarak kullanılacaksa seçeceğiniz halının niteliklerinin çok daha farklı ve gelişmiş olması gerekmektedir. Yine bir mutfak halısı alımında dikkat edilecek unsurlar diğer iç mekanlara göre oldukça büyük farklılıklar içermektedir. Mutfak halısı alımında en önemli unsur leke tutmayan yıkanabilir nitelikte halıların tercihinden yana olmalıdır.


Salon Ve Oturma Odaları İçin Halı Seçimi


Evin belkide en çok vakit geçirilen ve misafirlerimizi ağırladığımız bu odalarında güzel bir halı seçimi yapmak hem dekorasyonu tamamlayarak göz zevkimizi arttıracak hem de çok daha konforlu bir ev ortamına kavuşmamızı sağlayacaktır. Halılar metrekare üzerinden ücretlendirilir ve genellikle belli kalıplarda üretilerek piyasaya sunulmaktadır. Küçük bir araştırma yapıldığında aynı metrekare ölçüsüne sahip halılar için çok geniş bir fiyat skalası ile karşılaşmanın mümkün olduğu görülebilir. Kısa vadede uygun fiyatlı bir halı seçimi yapmak cezbedici görünse de özellikle salon ve oturma odası gibi evin çok vakit geçirilen dolayısıyla çok kullanılan alanlarında böyle bir tercih yapmak hiç mantıklı olmayacaktır. Kaliteli halı tercihi yapmak yalnız fiyatla belirlenemeyeceği gibi yalnız görsellik üzerinden de karar verilmemelidir. Aksi taktirde sağlık üzerine olumsuz etkileri olabilecek kullanışsız ve kalitesiz materyalle üretilmiş bir halı alımı yapılabilir ve buda son derece olumsuz sonuçlara neden olabilir.


Mutfak Ve Yemek Odası İçin Halı Seçimi

 

Mutfak ve yemek odaları genellikle halı tercihlerinin daha kullanışlı ve gösterişsiz modellerden yana yapıldığı mekanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Yiyecek ile çalışılan veya gıda tüketilen ortamlarda halı seçiminde ekstra özenli davranılması mutlak bir gerekliliktir. Aksi taktirde halıdan yayılan bakteri, toz ve mikroplar bir şekilde yiyeceklerimize temas ederek vücudumuza girebilir ve ciddi sağlık sorunlarına temel oluşturabilir. Mutfakta kullanılacak mutfak halısı için dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri de yıkanabilir özellikte olmasıdır. Yıkanabilir halılar günümüzde son derece ulaşılabilir fiyatlarla istenilen boyutlarda kolaylıkla temin edilebilecek niteliktedir.


Çocuk Odası ve Yatak Odası İçin Halı Seçimi

 

Çocuklar ve bebekler belli bir yaşa gelene kadar her şeye fazlasıyla meraklı ve ilgili olurlar ve neredeyse hiç yerlerinde durmazlar. Bu durum beraberinde küçük ev kazalarını ve istenmeyen talihsizlikleri getirebilir. Örneğin; sıklıkla halıların üzerine dökülmüş boyalar veya yiyecek, içeceklerle karşılaşmanız mümkündür. Yüzeysel bir temizlik ile halı üzerindeki lekeyi giderdiğinizi zannettiğiniz durumların olması fazlaca yaygın bir yanlış algıdır. Ancak görünen yüzeyde bir leke olmaması halınızın tamamen temizlendiği anlamına gelmeyeceği gibi bu durum ileride hoş olmayan sorunlara da yol açabilir. Örneğin halınızda koku ve bakteri silikat ve patojen oluşumu gibi problemler baş gösterebilir ki bu özellikle bir çocuk odası için hiç istenmeyecek bir problemdir. Bu nedenle çocuk odası için seçilen çocuk halısısıklıkla ve kolaylıkla yıkanabilecek özellikleri mutlaka sağlaması gereken bir durumdadır.

 

Kendinizi oldukça huzurlu ve rahat hissetmek isteyeceğiniz yerlerin en başında belkide yatak odanız gelmektedir. Bir evi ev yapan ve sıcak bir hale getiren temel eşyaların başında halı olduğu göz önüne alınırsa rahat ve konforlu bir halıya sahip olmayan güzel bir yatak odası düşünmek neredeyse mümkün değildir. Ancak yatak odaları her ne kadar yeterli havalandırıldığı düşünülse de tüm gece boyunca kapalı kalan ve ısı derecesi yüksek odaların başında gelmektedir. Bu nedenle yatak odasında kullanılacak olan halı nefes alabilen özellikte ve antibakteriyel faaliyet gösteren bir halı olmalıdır. Zethomehalılar arasında bu özellikleri barındıran aynı zamanda şık ve sıcak görünüşlü uzun ya da kısa tüylü modelleri bulmak son derece kolaydır. Size sadece odanıza ve zevkinize uygun modeli seçerek dekorasyonunuzu tamamlamak ve evinizin keyfini çıkarmak kalacaktır.


Ev Dışı Alanlarda Kullanılabilecek Halılar


Halıların dekoratif görünüm kazanması ile beraber kullanım alanlarının yalnızca evler olmaktan da çıktığı görülebilir. Ofislerde, çalışma alanlarında, dükkanlarda ve mağazalarda buna ek olarak dekoratif amaçla restoran ve kafelerde de halılar sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak halı kullanımına ve halı hijyenine en çok dikkat edilmesi gereken alanların başında şüphesiz çocukların kullanımına fazlasıyla açık olan okullar başı çekmektedir. Özellikle anaokullarında anaokulu halısı kullanımı son derece yaygındır. Bunun nedeni çocukları oluşabilecek olası kazalarda sert yüzey darbelerine karşı korumak aynı zamanda halının sağlayacağı toz emme özelliklerinden faydalanarak salgın hastalık risklerini de azaltmaktır.


Anaokulları ve benzer okullarda, kreşlerde, toplantı ve konferans salonlarında, sinema salonlarında veya benzer topluluğa açık alanlarda halı kullanımı tercih edilecekse alanın özelliklerine uygun olarak ölçülendirme yapılmalı ve fabrikasyon ölçülü halılar yerine kesme yolluk halı benzeri her alana daha kolay adapte edilebilecek halılar tercih edilmelidir. Halı seçimi kalite ve işlevsellik ön planda tutularak yapılmalı, uzun ömürlü modeller yıpranma payı da göz önüne alınarak öncelikli tercihler olmalıdır. Halıların gelecekteki yenileme ve temizleme maliyetleri de göz önüne alınmalı kolay yıkanabilir ve temizlenebilir özel nitelikli mikrofiber halılar tercih edilerek çocukların ve tüm kullanıcıların sağlığı göz önüne alınmalı ve her şeyden daha öncelikli tutulmalıdır.

 

Ayrıca zethome halı modellerine göz atmak için:

Halı Modellerimiz

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.