Ev Dekorasyonunda Renklerin Anlamları ve Psikolojik Etkileri

05-02-2018 20:04
Ev Dekorasyonunda Renklerin Anlamları ve Psikolojik Etkileri
Ev Dekorasyonunda Renklerin Anlamları Ve Psikolojik Etkileri

 

İnsanın temel yaşam alanı olan ev huzuru aradığı ve günün en güzel anlarını geçirdiği yerdir. Dolayısıyla onu en ince ayrıntıları da göz önünde bulundurarak tasarım yapmak hayati bir önem taşır ve renkler eşyanın formuyla birlikte ilk bakışta dikkat çeken en önemli ögesidir.


 

Renkler ve Etkileri


 

Günümüzde renk psikolojisi insanların kıyafet seçiminden araba seçimine kadar birçok alanda başvurdukları bir disiplindir. Bu sebeple ilginç ev tasarımları yapmak isteyen insanlar renklerin anlamlarıyla beraber onların insan psikolojisine etkilerini de göz önünde bulundurmak ister. Şimdi temel tasarım renkleri ve psikolojik etkilerine göz atalım.


 

Kırmızının Ev Dekorasyonunda Kullanım Alanları ve Etkileri


 

Enerjik, ilgi çekici, heyecan verici ve agresif bir renk olan kırmızı ev dekorasyonunda çoğunlukla yatak odalarında tercih edilen bir renk oluyor. Tutkunun rengi olan kırmızıyı böyle bir yerde kullanmak elbette yanlış değil, ancak enerji kaynağı olan bu rengin kullanım alanını böyle kısıtlı kullanmamakta fayda var. Aynı zamanda iştah açma özelliği de olan bu rengi mutfakta da yer yer kullanmak akıllıca bir seçim olabilir, tabii iştah açmak gibi niyetiniz varsa.


 

Sarının Ev Dekorasyonunda Kullanım Alanları ve Etkileri


 

Neşeli, cana yakın, pozitif ve enerjik bir renk olan sarı, evin hemen hemen her yerinde kullanılmayı hak eden bir renk. Her an enerjik ve pozitif olmayı kim istemez ki? Özellikle çocuk odalarında kullanmak için biçilmiş kaftan olan bu renk, çocuk odalarında pembe ve mavi şeklindeki cinsiyetçi dayatmaların dışına çıkmak isteyen anne babalar için gözde renklerden biri.


 

Mavinin Ev Dekorasyonunda Kulanım Alanları ve Etkileri


 

Güvenilir, sağlam ve kendinden emin bir renk olan mavi de ev girişinde kullanılmak için ideal bir renk. Eve girer girmez güvende hissetmek ve hissettirmek adına kapıda ya da girişteki holde kullanılması son derece akıllıca olur.


 

Beyazın Ev Dekorasyonunda Kullanım Alanları ve Etkileri


 

Masumiyetin, sadeliğin ve temizliğin rengi olan beyaz, ev dekorasyonunda olmazsa olmaz renklerden biri. Çünkü onun vereceği dingin enerjiyi bir başka renkte bulmak son derece zor ve zahmetli olabilir. Beyazı duvar boyası olarak kullanmak eve ekstra bir ışık ve aydınlık getirecek aynı zamanda evi daha geniş ve ferah bir alan haline getirecektir. Evi daha geniş göstermesi biraz ayna illüzyonuna benzer, çünkü ışığı yansıtan bu renk, sizi doğru kullanıldığında cennete düşmüş gibi hissettirebilecek yegane renktir. Masum ve sade tercihler yapmaktan yana olanlar dolayısıyla beyazı aksesuarlardan temel alanlara kadar her yerde kullanabilir.


 

Temel Renklerin Dışında Kalan Renklerin Doğru Kullanımı


 

Birçok kişinin hakkında temel fikirlere sahip olduğu bu renkler dışında bir de eve incelik, detay ve uğraşılmış bir görünüm katan özel renklere gelelim. Bu renkleri kullanmak da ciddi bir özen gerektirse de temel renklere oranla daha kolay araya serpiştirilebilir renklerdir. Bej rengi, sağlam, klasik ve tarafsız bir renk olarak hemen hemen her renge uyum sağlayabilir ve evin birçok bölümünde kullanılabilir. Özellikle tablolarda kullanılan bej rengi eğreti durması neredeyse imkansız bir tasarım oluşturur.


 

Gri: klasik, ebedi ve rahatlatıcı bu renk de dekorasyonda klasik şıklıktan yana olanlar için gerçek bir yardımcı. Çok çaba harcamadan üzerinde düşünülmüş ve uğraşılmış bir görünüm sağlamak isterseniz ki muhtemelen istersiniz, griden yardım almanız son derece akıllıca olacaktır.


 

Değişmez, güvenilir ve sağlam bir renge kaymak ister iseniz de kahverenginin kalbine dokunabilirsiniz. En bilinen renklerden biri olmasına, kıyafetlerde de temel, en çok tercih edilen renklerden biri olmasına karşın, ev dekorasyonunda kullanmak konusunda çoğu zaman çekinilen bir renktir. Halbuki var olan en karakterli renklerden biri olan kahverengi, evin güvende hissettirme amacına hizmet edebilecek en uygun renklerden biridir.


 

Bir diğer klasik renk olan bordo ise zarif ve pahalı duran bir tasarımın kilit noktasıdır. Kırmızının yatak odasındaki enerjisinin yanında bordonun zarif tavrından da yararlanmak istenirse, mükemmel seviyede sıcacık bir yatak odası yaratmak mümkün olabilir. Aynı zamanda pahalı da duran bu renk perde rengi olarak da son derece uygundur. Tamamen bordodan oluşan perdeler boğucu durma riski yaratsa da açık renk bir tül üzerine bordo güneşliklerle zarafetin ve şıklığın mükemmel dengesini yakalamak mümkün olabilir.


 

Diğer bir renk ise en bilindik renklerden olmasına karşın oldukça kısıtlı alanlarda kullanılan pembedir. Genellikle çocuk odalarının tasarlanmasında tercih edilen bu renk, ne yazık ki bu tarz bir kalıba kurban gider. Çünkü romantik, yumuşak ve narin olan bu renk aslında her alanda kullanılmayı hak eden renklerden biridir. Yine cinsiyetçi dayatmalara maruz kaldığından kız çocuk odası dışında kullanımına rastlamak neredeyse imkansızdır. Ancak oturma odasının barındırabileceği en ideal renklerden biridir pembe. Karakteri olan bir renktir ve romantik ve dingin bir renk olan bu rengin oturma odasından beklenen rahatlığı sağlamakta hiç zorlanmayacağını söylemek doğru olacaktır.


 

Mor: Gizemli, duygusal ve gösterişli bir renk olan mor dekorasyon konusunda iddialı renklerdendir. Özel hissettiren bir renk olması insanların tercih ederken çekinmemelerini kolaylaştırsa da, evin diğer parçalarıyla kombinlenmesi de bir o kadar zordur. Çünkü kendi başına iddialı bir renk olan morun, diğer renklerle gülünç görünmeden etkileşime girmesini sağlamak ciddi anlama emek ve çaba gerektirebilir. Duygusallığın doruklarına çıkarabilecek bir renk olan mor, oturma gruplarında, yatak örtülerinde ve evdeki ufak ayrıntılarda kullanılması son derece uygun bir renktir.


 

Morla aynı duygusal tepkileri yarattığı yanılgısına kapılan bir diğer güzel renk ise eflatundur. Vintage modasının başını alıp gittiği şu dönemde aksesuarlardan ev dekorasyonun temel köşe taşlarına kadar her alanda nostalji rüzgarları estirmek çok sık tercih edilen bir dekor anlayışı haline geldi. Hal böyle olunca nostaljinin ve de hassaslığın rengi olan eflatun dekorasyon sahalarına geri döndü. Eskimiş ancak yıpranmamış bir his veren eflatun, her nerede kullanılırsa kullanılsın, özellikle de seksenli yıllarda ve doksanlı yılların başında yaşamamış olanlar için geçmişi yâd etmenin en iyi yollarından biri.


 

Vazgeçmesi mümkün olmayan renklerden biri olan siyah: Klasik, şık, ciddi, cesur ve güçlü bir renk olan siyah, her nerede kullanılırsa kullanılsın kendini gösterecek ve ağırlığını ortaya koyacak bir renktir. Siyah yalnızca sıra dışı, ilginç ev dizaynları için kullanılabilir izlenimi yaratsa da siyah şıklığı muhakkak her tasarımın içinde kendine yer bulabilecek bir güzelliğe sahip. Siyah daha çok küçük ayrıntılarda kendini belli edebilecek bir renk. Örneğin bir dolabınızın tamamını siyah renkte seçmek yerine dolabın vurgularını, mesela çerçevesini, kulplarını ya da ayaklarını siyah renkte tercih edebilirsiniz. Böylece tüm odağı kendi üzerinde toplayan siyahın dekorasyonu tek başına sırtlanması yerine dekorasyona hizmet etmesini ve ince bir ayrıntı halinde kendini göstermesini sağlayabilirsiniz.


 

Bütün bu renklerin insan duygularındaki tepkilerini göz önünde bulundurarak evi dekore etmek doğru olsa da, dekorasyonun renklerin dışında tasarımlarla bir bütün olduğunu ve beklenilen etkiyi yaratması için kapsayıcı bir çalışma yapmak gerekir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.